På restaurant i Japan: Det skal du vide

Skrevet af:

På restaurant i Japan
INDHOLD
Vil du på eventyr til Japan?
Hør mere på vores online infomøder og bliv klogere på din rejse til Japan!

Japansk restaurantkultur kan have mange små uskrevne regler, der kan overraske førstegangsbesøgende. Hvordan bestiller man, hvis der ikke er et engelsk menukort? Skal man tage skoene af? Og hvad med drikkepenge? I denne guide gennemgår jeg alle de vigtigste pointer, så du kan nyde din madoplevelse i Japan uden bekymringer.

Typer af restauranter

Når det kommer til mad og drikke i Japan, er der muligheder for enhver smag og ethvert budget. Traditionelle japanske retter som sushi, ramen og tempura kan opleves i alt fra billige lokale spisesteder til michelin-restauranter. 

Izakaya

På restaurant i japan - izakaya

Izakaya er en klassisk japansk “pub”, hvor man kan nyde både mad og drikke i en varm atmosfære rig på god stemning. De fungerer ofte som samlingssteder efter arbejde, hvor gæster bestiller småretter, såsom yakitori (grillede kyllingespyd), sashimi og andre tempura retter, sammen med øl og/eller sake.

Godt at vide: På nogle izakayaer vil du skulle betale et lille “gebyr” for enten en obligatorisk forret eller for dit bord. Menukort er også sjældent på engelsk så gerne ha’ google translate downloadet på telefonen, da det har en foto oversættelsesfunktion.

Asset 51 (1)

Få inspiration til din rejse 🎋

Tjek os ud på Instagram og TikTok, så du kan få inspiration til, hvordan en rejse til fantastiske Japan ser ud for vores rejsende!

Buffet-restauranter

Restaurant i japan - Buffet

Buffet-restauranter i Japan er ikke helt som vi kender dem i danmark. Det er meget sjældent du selv skal op og hente din mad i en “buffet”. I stedet bruger mange restauranter et “all-you-can-eat” koncept, hvor du bestiller så meget og så ofte du kan, hvor maden så vil blive bragt til dit bord. 

Dette koncept findes i mange former, for eksempel med sukiyaki eller shabu-shaburestauranter (forskellige typer af hot pot), ubegrænset mængder kød og grønt til din hot pot, samt running sushi, hvor de små retter ruller forbi på et transportbånd og så er der også yakiniku (japansk BBQ), hvor du kan få ubegrænset mængder kød og grønt til at kunne grille selv. 

🥦 Er du vegetar eller veganer og i tvivl om du kan finde noget at spise i Japan? Så kan du læse vores guide her.

Godt at vide: Oftest skal du bede om “all-you-can-eat” muligheden ved restauranten og på nogle steder vil de også spørger om du vil tilkøbe en “all-you-can-drink” menu oveni.

Caféer

Restauranter i japan - Cafe

Japanske caféer spænder fra traditionelle caféer til moderne temacaféer som kattecaféer eller anime-inspirerede caféer. Mange caféer, uanset typen, serverer desserter som pandekager, parfaits og matcha-baserede kager. Der er også Maid cafés, hvor tjenerene er iført kostumer og underholder gæsterne.

Godt at vide: Temacaféer vil oftest værer dyrer end de mere almindelige caféer, da du også betaler for oplevelsen.

Vil du smage japansk mad i virkeligheden? ⛩️

Så tjek vores rejsepakker ud og se, hvordan du kan opleve fantastiske Japan på en drømmerejse helt tæt på kulturen! 

Yatai

Restauranter i Japan - yatai

Yatai er små, mobile madboder, du oftest finder ved festivaler eller i små gader. De serverer hurtige, lokale retter såsom ramen, takoyaki (japanske “æbleskiver” med blæksprutte) og yakitori (grillede kyllingespyd). Disse steder har en mere uformel men utrolig hyggelig stemning, hvor gæster ofte sidder ved en lille disk omkring boden.

Godt at vide: Selvom der er begrænset siddepladser omkring boden, så vil jeg stærkt anbefale du ikke går rundt med maden og spiser den. Så er der ingen siddepladser, find et roligt hjørne hvor du kan stå og spise din mad i ro og mag. 

Teppanyaki

Restauranter i Japan - Teppanyaki

Teppanyaki er en japansk madstil, hvor ingredienserne tilberedes på en stor, varm jernplade (teppan) direkte foran gæsterne. Den her restauranttype er kendt for sin interaktive madlavning, hvor kokken ofte laver imponerende tricks med knive og ingredienser.e

Teppanyaki-restauranter findes i både luksus- og mere afslappede udgaver, hvor de dyrere steder ofte specialiserer sig i premium kød som Kobe- og Wagyu-bøf, og i nogle af de mere afslappede steder, kan du selv få lov at lave maden på din egen jernplade.

Når du går ind på resturanten

Japan har jo et bredt udvalg af restauranter, der serverer både traditionelle og moderne retter. Ved mange af de her steder bliver man budt velkommen med et “irasshaimase” som betyder “velkommen til”. Så sig endelig ikke “irasshaimase” tilbage, som jeg gjorde første gang jeg tog til Japan.

På små spisesteder finder du selv plads og bestiller direkte fra kokken, mens større restauranter har tjenere, der viser gæsterne til bords. Du vil også kunne støde på steder hvor de bruger bestillingsautomater, især ved ramen-restauranter. 

Siddepladser kan være ved høje stole eller lave borde med puder, hvor sko skal tages af, så vær endelig opmærksom på om der er en skohylde før du sætter dig. På rygervenlige restauranter kan man vælge ryge- eller ikke-rygerområde.

Når du bestiller og spiser

Ved bordet får du ofte en varm klud til hænderne samt gratis vand eller te. Menukortet kan være på japansk, men i storbyer har de oftest en engelsk version af deres menukort. 

Når du er klar til at bestille skal du blot kalde ud “sumimasen” (undskyld mig), hvorefter tjeneren kommer for at bekræfte din ordre. Maden serveres ofte i etaper, medmindre man spiser på en buffetrestaurant som running sushi.

👀 Lær japanske fraser der kan hjælpe dig med at bestille din mad, her i vores rejseguide.

Når du betaler

Betaling sker typisk ved kassen nær udgangen, oftest med kontanter, da ikke alle restauranter tager imod kort. Er du i tvivl om du skal betale ved kassen eller ved bordet, så kan du signalere for en kvittering til en tjener ved at krydse dine to pegefingre over så de former et “X”

Det betyder at du gerne vil “lukke for din bestilling” og er klar til at betale. Så vil tjeneren oftest signalere ved at nikke og komme med din kvittering eller pege hen mod kassen, hvis du skal betale dér.

Andre tips til at overholde skikke og manerer

Her er nogle ekstra tips, der hjælper dig med at spise som en lokal og undgå kulturelle misforståelser!

Do's i restauranten

Dont's i restauranten

FAQ om at være på restaurant i Japan

Der findes mange typer restauranter i Japan, som Izakaya, Yatai, Cafeer, Teppanyaki og familie restauranter.

Når du er ude og spise i Japan skal du være opmærksom på at ikke alle steder tager imod kort, så altid have godt med kontanter på dig. Vær derudover også opmærksom på de normer, som man praktiserer på restauranter i Japan. 

Klar til at udforske Japan? ✈️

Vores skarpe team sidder klar til at hjælpe! Book en gratis online konsultation over Google Meet, hvor du kan få hjælp til at få planlagt præcis den tur du drømmer om.

Bliv ringet op

Har du spørgsmål eller ønsker bare at høre mere? Det forstår vi godt! Udfyld formularen her og så ringer vi dig op så snart vi kan.

Vi glæder os til at hjælpe dig!

Brug for hjælp?

Vores hold sidder altid klar til at hjælpe med de spørgsmål, som du kunne ske at have i forhold til din rejse. Send os en besked nedenfor og så vender vi tilbage hurtigst muligt!