At lære et nyt sprog er aldrig en nem opgave. Og lige det at lære japansk er tilmed en af de sværeste sprog i verden, når man har dansk som modersmål. Når det så er sagt, må du ikke tabe modet: Der er selvfølgelig rig mulighed for at lære japansk både inden og efter du tager afsted! Og det hele føles helt magisk når du så endelig kan bestille en øl på den lokale izakaya eller spørge om vej til det nærmeste karaokested.
Ligesom det er tilfældet med alle andre sprog er det altid nemmest at lære, når man kastes ud i frit fald og skal forsøge at begå sig i landet. Hvis du samtidig vælger at gå på en Japansk sprogskole under din rejse, så har du gode forudsætninger for at blive bekendt med japansk hurtigt.
Vil du til gengæld gerne lære lidt japansk inden du tager afsted – hvilket vi varmt kan anbefale – så har vi her samlet fem bud på lettilgængelige steder og måder, hvor du kan starte din mestring af det japanske sprog.
Lær japansk med japanske lærebøger
En god måde at starte med at lære japansk er med lærebøger, hvor man typisk både lærer de forskellige alfabeter (ja, der er 3 forskellige i Japan) og så senere bygge oven på med grammatik og en masse nye ord. At få de to grundlæggende alfabeter, hiragana (ひらがな) og katakana (カタカナ), helt på plads er et enormt godt sted at starte inden, man begynder at kaste sig ud i grammatik og nye ord. Lærebøger er ofte et utroligt godt redskab til dette.
Vi anbefaler følgende tre lærerbøger til at starte fra bunden med at lære det japanske sprog
1) Minna no Nihongo
Minna no nihongo er den lærerbog, der også typisk anvendes på mange sprogskoler i Japan grundet, at den er oversat til en masse forskellige sprog så alle nationaliteter kan bruge den. Minna no Nihongo er, sammenlignet med nogle af de andre lærebøger, også utroligt dybdegående, så man kan dykke meget ned i de enkelte elementer af det japanske sprog (Kanji og grammatik) og har mange tilhørende øvelser, man kan lave.
2) Genki
For engelsksprogede er dette den mest udbredte og populære lærebog til at lære japansk. Bogen begynder med at man kort lærer hiragana og katakana, hvor du løbende bliver præsenteret for de grammatiske regler og prøver at bruge grammatikken i praksis. Selvom den ikke er lige så dybdegående som Minna no Nihongo er bogen et godt sted at starte, hvis man gerne vil dække mange forskellige ting på kortere tid. Der er mindre fordybelse i de enkelte øvelser, men man kommer bredere omkring på kort tid. Til både Genki og Minna no Nihongo er der til gengæld mindre fokus på at lære hiragana og katakana, så man hurtigere kommer til stoffet omkring nye ord og sætningskonstruktioner.
3) Japanese from Zero (JFZ)
Vores personlige favorit er George Tromleys lærebøger Japanese from Zero (JFZ). Fordelene ved JFZ er, at opbygningen af læringsmaterialet er enormt intuitivt og meget lige til. Du bliver stille og roligt præsenteret for de forskellige hiragana sideløbende med romajitegn (Vores alfabet), hvor romaji langsomt bliver udfaset i takt med at du får tegnene under huden. Overgangen fra at kunne intet japansk til kun at læse hiragana er derfor løst på en overskuelig måde. De to førnævnte bøger kræver i højere grad, at man kan alfabeterne før man kan få maksimalt ud af øvelserne. JFZ tager dig mere i hånden, hvis du lærer sproget fuldstændig fra start.
Lær japansk på Duolingo eller andre apps
Hvis du lige har 5-10 minutter i bussen eller til frokostpause kan gratis apps som eksempelvis Duolingo varmt anbefales. Duolingo er en god metode til at lære nye sætninger og ord samtidig med at man prøver at bruge, hvad man før har øvet i andre sammenhænge.
Duolingo er især god til ordforråd, hvor at andre apps som bl.a. Anki kan være rigtig god til at lære hiragana, katakana og kanji. Til at lære alfabeterne er der dog i min mening ikke noget bedre end et stykke papir og en kuglepen også bare øve i at skrive dem. Det behøves ikke være det pæneste, men blot øvelsen i at skrive dem ned på papir hjælper gevaldigt med at kunne genkende og huske tegnene i fremtiden.
Duolingo og lignende apps drager stor fordel af at være et sideløbende projekt med at man træner japansk andre steder. Hvis Duolingo er det eneste, du har tid til, er lidt træning selvfølgelig bedre end ingenting, men vi anbefaler, at det fungerer som et supplement, hvis du har ambitioner om at mestre det japanske sprog.
ITalki eller andre steder, hvor du kan snakke Japansk
For at lære japansk kræver det også, at man prøver at anvende det i rigtige samtaler. Her er ITalki en genial platform. Du kan for ned til 60 kr. pr. time hyre en privatlærer i japansk, hvor I enten kan gennemgå specifikke ting, du ønsker eller blot have en samtale, hvor du kan øve det japansk du har lært. Blot 1 time om ugen hjælper virkelig på en masse taleegenskaber. Hvis man eksempelvis har lært japansk gennem app eller lærebøger kan det være en god idé at prøve at teste det af med en privatlærer i en time. Så er pengene givet godt ud.
Der findes alternativer til ITalki. Typisk vil prisen og udvalget af lærere dog ikke være helt lige så stort.
Japanskundervisning på Aftenskole
En anden måde at øve sit japanske både med sprog, grammatik, alfabeter og meget mere er aftenskole. Bor du i en af de større byer i Danmark har FOF løbende over året japanskundervisning på aftenskole. Her vil du med andre ligesindede gå til japansk typisk én aften om ugen, hvor du både får øvet at snakke, skrive og lytte til japansk. Afhængigt af hvor du befinder dig i landet udbydes der også kurser til mere øvede, så du kan finde et klasseniveau, der passer til dig.
Typisk koster det ca. 1000 kr. for et kursus der varer ca. 10 gange eller 2000 kr. for et kursus der varer ca. 20 gange.
Anime, Manga eller andre tv-serier
Hvis du synes anime og manga er spændende så prøv at se den med japansk tale og engelske/danske undertekster. At man bliver præsenteret for lyden af det japanske sprog, kadence og udtale kan gøre underværker for, at det man lærer sidder ordentligt fast. Du kan måske endda begynde at opfange ord og vendinger. Har du allerede set en serie mange gange og kender handlingen på forhånd, kan du for at få en ekstra udfordring prøve at sætte underteksterne til at være på japansk.
Er anime ikke lige dig, så findes der fortsat et væld af japanske tv-serier. Her kan Terrace House på Netflix anbefales, som er et reality program, men i japanske standarder. Det må derfor ikke forveksles med Paradise Hotel eller lignende programmer. Er du mere til fiktions- og spændingsserier kan serier som “Alice in Borderland” på Netflix eller “Tokyo Vice” på HBO også fremhæves som gode måder at bruge en søndag aften på.
Lær japansk i Japan
Den bedste måde at lære japansk er selvfølgelig ved at tage til Japan. Her har du mulighed for at bruge dit japanske i den virkelige verden med japanere, der i lav grad kan skifte over i engelsk, der gør at du er nødsaget til at bruge alt det japanske, du har trænet. Du har altså ikke nogen vej udenom, og af den grund bliver du også meget hurtigt god til at anvende dit japanske.
Ønsker du at prøve at bo i Japan og lære japansk kan du tage afsted på enten en sprogrejse eller på et working holiday-ophold i Japan. Her kan du komme på sprogskole i én eller tre måneder, hvor du virkelig kan tage dit japanske til et helt nyt niveau. Det kan udvides med et efterfølgende job på en japansk arbejdsplads, så du kan få lov at anvende sproget og vende hjem med en masse fede oplevelser
がんばって!