Torii Travels

Arbejde i Japan

INSPIRATION TIL DIN REJSE

Hvordan er arbejdet som engelsklærer i Tokyo?

Japanere er typisk ikke de skarpeste til det engelske sprog. Japan drager derfor stor nytte af den udenlandske arbejdskraft, der kommer til landet, hvor unge på working holiday-ophold kan få mulighed for at undervise i engelsk. Der er selvfølgelig forskellige niveauer af at skulle undervise i engelsk, så man ikke bare kan blive kastet ud i at skulle undervise på det lokale universitet. Som working holiday-rejsende er der som udgangspunkt fire almindelige og udbredte positioner som engelsklærer: 

1) Lærer/hjælpelærer i en international børnehave/indskoling. Som man kender det fra vikarordninger i Danmark.

2) Engelsklærer på en sprogskole, hvor du i høj grad selv står for hele undervisningen af  unge eller voksne japanere. Her er der også ofte forberedelse inden undervisning

3) 1-1 lærer, hvor du blot har en enkelt elev, du underviser og har et struktureret undervisningsforløb sammen med. 

4) Engelsk samtale-buddy på en café. Samtale-buddy er også 1-1-undervisning, men her sidder du blot og skal snakke med en japaner, der gerne vil øve samtaleengelsk. Det er ikke som sådan undervisning, med undervisningsmaterialer og lektier, men mere blot en samtale, hvor man snakker om løst og fast for at træne det engelske.

Når du arbejder som engelsklærer eller generelt sproglærer i Tokyo og Japan, så vil du i mange tilfælde have en ret ustruktureret hverdag, med meget skiftende arbejdstider – meget lig at være lærervikar i Danmark. Det er til gengæld også muligt, at man får et mere kortlagt skema, hvis man ansættes som primær lærer på et hold med løbende undervisning. Timeantallet for at være engelsklærer kommer selvfølgelig meget an på, hvor man bliver ansat henne, hvor mange også vælger at have et job sideløbende med at være engelsklærer.

engelsklærer i udlandet

Hvad tjener man som engelsklærer i Tokyo?


Lønnen som engelsklærer i Tokyo vil typisk være mellem 90 og 180 kr. i timen. Engelsklærer er et af de mere velbetalte jobs man kan få på et Working Holiday-ophold i Japan, men modsat er det ofte også med færre timer end andre jobs. 1-1 undervisning er det engelsklærerjob, der generelt har den højeste løn, hvor den er lavest for samtale-buddy.

Mange kombinerer et engelsklærer job med andre jobs for at fylde ugen ud, men afhængigt af dine kompetencer, kan det sagtens være at jobbet som engelsklærer alene er rigeligt til at få økonomien til at køre rundt. Det er ofte yngre klasser, man får lov at undervise, men har du en bachelor eller anden kompetencegivende uddannelse kan du også undervise ældre klasser, hvor lønniveauet selvfølgelig også bliver højere. 

Hvordan vil en dag som engelsklærer i tokyo se ud?

Husk alt dette blot er et eksempel og man selvfølgelig helt selv kan planlægge sin fritid og hvor meget man har lyst til at arbejde.

07-08 – Det er tidligt op for at starte ugen godt ud. Morgenmad er noget, der typisk købes fra den lokale convenience store (konbini). Derfor er det blot at hoppe i et hurtigt bad, på med tøjet og pak tasken.

08-09 – Der skal pendles på arbejde, heldigvis har Japan nok verdens bedste offentlige transport. Togene og metroen kører altid til tiden – som i altid. Der er også altid helt stille i togvognene til trods for at være tætpakkede. Det kan være enormt rart sådan en mandag morgen. Desuden er togrejsen også ofte inkluderet som en del af lønnen, hvor man får tillæg for sin togrejse

09-12 – Skoledagen i Japan starter typisk omkring kl. 9. Her kunne man starte med undervisning for en klasse, hvor du gennemgår ting på tavlen for at dine elever derefter prøver at løse opgaver selv, snakke med hinanden og I slutter af med en god gammeldags diktat. 

12-13 – Frokostpause med dine kollegaer, hvor det er meget normalt at tage ud og spise sammen på en lokal restaurant. Ellers går man aldrig gal i byen med et bentomåltid i frokoststuen.

13-15 – Undervisningen ændrer sig lidt nu, hvor du kun har én elev i hele 2 timer. Her er det meste af fokus på at snakke så meget engelsk som muligt og tilpasse undervisningen til den enkelte elev. Denne undervisning er mere løst struktureret selvom du fortsat støtter dig op ad bøger og andet læringsmateriale.

15-18 – Skoledagen er som regel færdig omkring kl. 15. Men selvom du har fri, skal du mødes med nogle venner i samme område som du arbejder i. Du vælger derfor at sætte dig hen på Starbucks for at studere noget japansk inden I skal mødes. Starbucks er i Japan enormt udbredt til at arbejde med de sidste detaljer fra dagens opgaver eller som læseplads for de mange studerende i byen – og så er der altid godt WiFi.

18-23 – Klokken blev endelig 18 og du skal mødes med dine lærerkollegaer til all-you-can-eat Yakiniku. Typisk så ender det også med at man bestiller all-you-can-drink til maden og får en hyggelig aften. Denne aften sluttes af på bedste japanske manér på en nærliggende karaoke. Arbejdet fylder meget for japanere og derfor vil der også ofte være aktiviteter med kollegaer efter arbejde. De gør en dyd ud af at skabe gode bånd på arbejdspladsen.

Resten af ugen kan fyldes ud af enten mere engelskundervisning på skolen eller suppleres med undervisning af en samtalebuddy på en café eller 1-1-undervisning med en af eleverne. Fordelen ved engelsklærerjobbet er at man altid har weekenderne fri til at gå på opdagelse i byen eller mødes med venner. Tjener- og bartenderjobs har ikke altid denne luksus til rådighed. 

Inspiration til din rejse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på spændende rejsetips, events og meget andet

Brug for hjælp?

Vores hold sidder altid klar til at hjælpe med de spørgsmål, som du kunne ske at have i forhold til din rejse. Send os en besked nedenfor og så vender vi tilbage hurtigst muligt!