Hvad er priserne for at bo i Tokyo?
Hvis man snakker om Tokyo så har man ofte hørt at Tokyo er en af de dyreste byer i verden. Og selvom det kan være sandt handler det meget om, hvordan man gør det. At bo i Tokyo er faktisk slet ikke så dyrt som man tænker. For at vise hvor billigt man kan bo i Tokyo vil vi her gå over nogle af de typiske udgifter, når man er afsted.
Der er selvfølgelig forskel på prisen for at rejse og bo – du kan læse mere om dit budget, hvis du vil rejse på kortere ophold i Japan her.
1. Boligpriser i Tokyo
Tokyo er kendt for at have en af de højeste boligomkostninger i verden. Lejepriserne i Tokyo er ofte betydeligt højere end i mange danske byer. For eksempel kan en lille lejlighed i centrum af Tokyo let koste omkring 15.000-20.000 DKK om måneden.
Med vores boligpartner kan man dog bo billigt. Her ligger en typisk husleje omkring 2.500 kr. Det er for et værelse, hvor man deler køkken/bad/toilet med andre.
Vil man gerne finde lejlighed selv, så kan prisen ret hurtigt stige. Det hele afhænger selvfølgelig af, hvor man vil bo i Tokyo, da der selvfølgelig er områder der er dyrere end andre. Boligmarkedet i Tokyo fungerer mange steder således, at der skal betales en større sum for bare at få adgang til at leje boligen. Og det er altså ikke et depositum, hvor man kan få pengene igen ved at passe på lejligheden.
2. Priser for offentligt transport i Tokyo
Generelt set er offentlig transport i Tokyo relativt dyr sammenlignet med mange andre byer. Her koster en almindelig billet i omegnen af 25 kr., hvor man hurtigt kan tage mange ture, da der kan være langt mellem de forskellige byområder i Tokyo. Til gengæld kan Tokyo også bryste sig af at være en af de bedste offentlige transportsystemer i verden. Togene og metroen kører med kort tid mellem afgange og altid til tiden – som i altid. Lyntoget, Shinkansen, har eksempelvis en gennemsnitlig årlig forsinkelse på kun 20 sekunder! Derudover er der også altid rent på alle stationer, toiletter og toge.
Selvom den offentlige transport hurtigt kan løbe op i pris, er dette ofte dækket som en del af at have et arbejde. De fleste arbejdspladser tilbagebetaler dig faktisk for dele af eller hele din transport. Det er almindeligt i Japan, at man får betalt sin transport til og fra arbejde af ens arbejdsgiver.
3. Pris for mad i Japan
Mad i Japan er en af de steder, hvor der virkelig kan spares penge. Eksempelvis kan du gå ud og spise på en japansk fastfood restaurant og få en skål Gyudon, der består af ris, kød, løg og æg for under 25 kr.! En skål mad du faktisk godt kan blive mæt af. På almindelige restauranter vil det være muligt at få et solidt måltid mad til især frokost for omkring 30-40 kr. At gå ud og spise all-you-can-eat og all-you-can-drink kan man tit få for helt ned til 100-150 kr. for 2 timer – altså en rigtig billig måde at kunne starte en rigtig god bytur på.
I supermarkedet handler det om at tilpasse ens indkøb og den mad man laver til Japan. Eksempelvis kan yakisoba (stegte nudler) eller gyoza (dumplings) laves for virkelig få penge. De grøntsager og frugter man er vant til at købe i Danmark skal man måske overveje at ændre lidt på. I Japan er blandt andet hvidkål og bønnespirer rigtig billige. En pose bønnespirer med omkring 100 gram i koster omkring 1 krone og et halvt hvidkål koster oftest kun omkring 3-4 kroner. Til gengæld ligger de frugter og grøntsager, der er importeret udefra eller er svære at dyrke i Japan i den meget dyre ende. Her er det ikke ualmindeligt at se 500 g. vindruer til 60 kr. eller meloner til op mod 100 kr.
4. Fitnessabonnement i Japan
At gå i fitness er en af de ting, som er væsentligt dyrere end i Danmark grundet de høje huslejepriser. Priserne kan være helt op til 4-600 kr. i måneden for et almindeligt medlemskab. Der kan oftest købes andre abonnementer, hvor man måske kun kan træne om aftenen eller lignende, som kan gøre, at det bliver lidt billigere.
5. Priser for alkohol
At købe øl i supermarkedet er ca. samme pris som vi kender det fra Danmark. Til gengæld kan man på restaurant få det en del billigere end i Danmark. Her koster en fadøl meget sjældent mere end 30 kr. i Japan og typisk omkring de 20 kr.
Et lille tip til når du skal i byen er Strong Zero. En såkaldt “Chu-hai”-drink på dåse med 9% alkohol i som kun koster 10-12 kroner for en halv liter. Den kan købes i alle supermarkeder og også i alle convenience stores. Strong Zero er meget populært for japanere at købe inden de skal i byen.
Generelt kan man altså leve rigtig billigt i Japan, sålænge man ved, hvor og hvordan man skal prioritere sine penge. På et Working Holiday-ophold kan du tjene nok penge til både at få det til at løbe rundt, men også spare sammen til at kunne tage ud og rejse Japan rundt. I vores sprogrejser får du også dækket huslejen under hele dit ophold, så du her kan nøjes med at have penge med til de almindelige udgifter såvel som lidt ekstra til de fede oplevelser.