Efter at have rejst rundt i Japan, studeret landet i over 5 år, og fået en dyb forståelse af både sproget og kulturen, har jeg kogt meget af min erfaring og viden ned til en guide med alt, hvad du behøver at vide om Japans kultur, geografi og praktiske tips.
Introduktion til Japan
Japan befinder sig i Østasien og består af mere end 6.800 øer, hvilket gør det til en af verdens største ønationer. De fire hovedøer – Honshu, Hokkaido, Kyushu og Shikoku – udgør størstedelen af landets befolkning og areal. Den største af dem, Honshu, er hjemsted for storbyer som Tokyo, Osaka og Kyoto og huser over halvdelen af landets indbyggere.
Japan strækker sig over cirka 377.000 kvadratkilometer, hvilket gør det lidt mindre end Tyskland, men til gengæld har landet en befolkning på omkring 126 millioner mennesker, hvilket gør det til et af de tættest befolkede lande i verden.
Tidsforskel og sæson
Japan befinder sig i tidszonen JST (Japan Standard Time), som er UTC+9, mens Danmark ligger i tidszonen CET (Central European Time), som er UTC+1 om vinteren (vintertid) og UTC+2 om sommeren (sommertid).
Japan skifter ikke mellem vinter- og sommertid, som vi er vant til det herhjemme. Når Danmark har vintertid, er tidsforskellen +8 timer (Altså, er klokken 12:00 middag i Danmark, er den 20:00 i Japan) og når Danmark har sommertid er forskellen +7 timer. Det betyder, at når klokken er 12:00 middag i Danmark om sommeren, er den 19:00 i Japan.
Sæsonerne er generelt præget af meget behagelige temperaturer og en klasse varmere end det danske klima hele året rundt, hvis ikke man befinder sig i bjergene eller helt oppe nordpå. Læs mere om japanske områders sæsoner og vejr her.
Transport i Japan
Tog
De berømte Shinkansen-højhastighedstog forbinder større byer som Tokyo, Kyoto og Osaka med hastigheder på op til 320 km/t, hvilket gør dem til en populær og hurtig måde at rejse over lange afstande. Udover Shinkansen findes der et omfattende netværk af regionale og lokale tog, der gør det nemt at komme rundt. Læs mere om rejsetips til transport her
Bus
I større byer som Tokyo og Kyoto fungerer busser som supplement til tog- og metroforbindelserne, og de er især nyttige til at nå områder, der ikke er dækket af tognettet.
Metro
Japans metro-systemer, især i storbyer som Tokyo og Osaka, er nogle af de mest omfattende i verden. Tokyo Metro og Toei Subway i hovedstaden dækker næsten alle områder og er kendt for deres hyppige afgange og punktlighed.
Prisniveau og drikkepenge
Prisniveauet i Japan varierer afhængigt af, hvor du befinder dig, men generelt kan alting være lidt højere i storbyerne som Tokyo og Osaka. Dog er måltider på lokale restauranter typisk meget prisvenlige, uanset hvor du er.
Du kan læse mere om hvad alting vil koste dig på din rejse, i vores rejsebudget guide.
Drikkepenge er ikke almindeligt i Japan og kan faktisk opfattes som uhøfligt. Serviceafgifter er ofte allerede inkluderet i regningen på restauranter og hoteller, og god service betragtes som en selvfølge. I stedet for drikkepenge viser man sin taknemmelighed ved at sige ‘tak’ og udvise respekt.
Valuta og kreditkort i Japan
I Japan bruger man valutaen japanske yen (JPY), som er symboliseret med et ¥. Kursen for 1000 japanske yen til danske kroner er omkring 45 DKK. Kursen kan variere lidt afhængigt af tidspunktet, men det er en god indikation af, hvad man kan forvente ved veksling.
Møntværdierne findes i 1, 5, 10, 50, 100 og 500 yen, mens sedlerne er på 1.000, 2.000, 5.000 og 10.000 yen. Dog er 2000 sedlerne lidt mere uset end de andre.
Japan er traditionelt et kontantbaseret samfund, og mange mindre butikker, restauranter og især i landdistrikterne foretrækker stadig kontanter.
Dog bliver brugen af kreditkort mere almindelig i større byer og turistområder, hvor hoteller, større kædebutikker og restauranter ofte accepterer internationale kreditkort som Visa, MasterCard og American Express.
Elektricitet og stiktyper i Japan
I Japan bruger man en anderledes elektrisk spænding og stiktyper end i Danmark. Den elektriske spænding i Japan er på 100 volt, hvilket sjældent findes andre steder i verden. 100 volt er væsentligt lavere end vi er vant til det fra Danmark, hvilket betyder at nogle ledninger vil have svært ved at give strøm til det givne apparat, hvis det anvendes i Japan (Eksempelvis hårtørrere, glattejern, barbermaskiner). Desuden findes der to forskellige frekvenser afhængigt af, hvor man befinder sig i Japan: 50 Hz i den østlige del af landet, inklusivt Tokyo, og 60 Hz i den vestlige del, herunder Osaka og Kyoto.
Japan bruger stiktyper A og B, som har “flade ben”, i modsætning til de “runde ben”, som bruges i Danmark.
Allergener
Når man rejser til Japan med madallergier eller som vegetar eller veganer, er det vigtigt at være godt forberedt, da mange traditionelle japanske retter indeholder fisk, skaldyr, sojasovs (som ofte indeholder hvede) og andre animalske produkter som dashi, som er en fiskeboullion. Læs vores guide til gode fifs som vegetar eller veganer i Japan.
Glutenallergiker: For glutenallergikere kan retter baseret på ris være det sikre valg.
Veganer / Vegetar: Shojin ryori, en buddhistisk vegetarisk madtradition, kan findes på restauranter nær templer.
Telefon og internet
Den internationale landkode for Japan er 0081 eller +81. Derudover ser har Japan et veludbygget mobilnetværket og tilbyder hurtigt internet over det meste af landet, både i storbyerne og i mere landlige områder. De fleste større byer og turistområder har adgang til 4G og 5G-dækning, hvilket sikrer en stabil internetforbindelse.
Gratis Wi-Fi findes på mange offentlige steder som togstationer, caféer, restauranter og turistattraktioner, men det kan være begrænset i hastighed og tilgængelighed uden for de større byer.
💡Tip: Du kan alternativt købe et lokalt SIM-kort til data og opkald, men det kræver, at ens telefon ikke er simlåst med en anden abonnementudbyder.
Drikkevand og hygiejne
Drikkevand og hygiejne i Japan er generelt på et meget højt niveau. Vandet fra hanen i Japan kan drikkes over hele landet, og der er strenge kvalitetsstandarder, som sikrer, at vandet er rent og sikkert.
Det betyder, at du kan fylde din vandflaske direkte fra hanen, uden at bekymre dig om bakterier eller urenheder, dog så vil du opleve af vandet kan smage af klor.
Offentlige toiletter findes næsten overalt, og de er ofte meget rene og velholdte, selv på togstationer og i parker. Mange steder nu om dage finder du også håndsprit ved indgange til restauranter og butikker, og det er almindeligt at bære mundbind, især under forkølelsessæsonen eller ved sygdom.
Rygning og affald i Japan
Ligesom med den høje hygiejne, så er Japan også kendt for sin fremragende affaldshåndtering og genbrugspraksis. Affaldssortering er en integreret del af dagligdagen, og indbyggerne skal ofte sortere deres affald i flere kategorier. Desværre, så er affaldscontainere og skraldespande ikke så tilgængelige på gaderne, hvilket er til at opfordrer folk til at tage deres affald med hjem.
Rygning er udbredt i Japan, men der er strenge regler for, hvor man kan ryge. Offentlige steder som parker, gader og togstationer har ofte markerede rygneområder, og det er generelt forbudt at ryge på gaden, medmindre man er i et specifikt område. Mange restauranter og barer har også dedikeret, aflukkede områder for rygere.
Takt og tone
Høflighed spiller en central rolle i japansk kultur, så det er vigtigt at huske at hilse, sige tak og tage pænt afsked, både når man handler og besøger restauranter. Selv om serviceniveauet er højt, kan kulturelle forskelle og sprogvanskeligheder nogle gange føre til misforståelser.
Toneleje: Hvis der opstår uenigheder, er den bedste tilgang ikke at hæve stemmen men at tage en rolig og venlig samtale for at finde en løsning. I Japan anses det meget uhøfligt at hæve stemmen eller skælde ud, da det kan føre til, at man “taber ens ansigt”.
Aftagning af sko: Når man besøger private hjem, templer, ryokaner (traditionelle japanske hoteller) og nogle restauranter, er det kutyme at tage skoene af ved indgangen. Ofte vil der være hjemmesko, som man kan bruge indenfor.
Spisepinde: Du må aldrig placere dine pisepinde lodret i en skål med ris, da det minder om en begravelsesceremoni. Det er også uhøfligt at pege på ting eller mennesker med spisepindene.
Stilhed i offentlig transport: Når du kører med tog eller bus i Japan, forventes det, at du taler dæmpet eller helst undgår samtaler. Det anses også for uhøfligt at tale i telefon i toget. Specielt i en travlt by som Tokyo. Er du i Osaka, vil du nok ligge mærke til at folk ikke forventer det ligeså meget.
FAQ om fakta i Japan
I Japan er der et bredt netværk af togbaner, så man kan nemt komme rundt med tog eller metro i storbyerne. Indenrigsflyvninger og shinkansen gør det også nemt at komme hurtigt frem mellem de store byer i landet.
I Japan er det vigtigt at “bevare ansigt”, hvilket man ofte gør ved at være respektfuld over for andre mennesker, ikke hæve stemmen og generelt undgå konflikt.
Vandet fra hanen i Japan er rent og sikkert at drikke, men det kan smage af klor i nogle områder.
En vigtig seværdighed i Japan er Sensoji-templet, som er Japans ældste buddhistiske tempel, og som er placeret lige uden for den traditionelle shoppinggade Nakamise Street.
Japan bruger stiktyper A og B, som har “flade ben”, i modsætning til de “runde ben”, som bruges i Danmark. Japanske stikkontakter har kun 100 volt, hvilket er væsentligt lavere end Danmark, der har omkring 230 volt
Vær opmærksom på at nogle opladere vil have sværere ved at oplade grundet den lavere volt i fra stikkontakterne i Japan.