Det japanske køkken og dashi
Når man tænker på det japanske køkken, så tænker man oftest på sushi og ramen. Dog, så er problematikken med disse retter, at de ikke ofte er vegetar-venlige, for slet ikke at nævne veganer-venlige. Fisk er nok den største årsag til at det er svært at være veganer eller vegetar i Japan. Selv når det ikke er synligt, at der er fisk på din tallerken, så betyder det altså ikke, at den ikke er fri for fisk. I Japan gør man nemlig meget brug af “dashi” (だし), der er en fond lavet på tang, tyndt skårede og tørrede fiskeflager, små hele tørrede fisk og lidt grøntsager. Dashi er en grundsten i det japanske køkken og har været en del af det siden det syvende århundrede. Det er basen for mange supper i eksempelvis ramen men også i mange sovser, der kommer oven på retter. Der findes også grøntsags- og tofuretter, hvor tofu eller grøntsager er blevet kogt i dashi – og kan man ikke sproget, så er det måske ikke noget man ved før retten allerede er blevet sat på bordet.
Zen Buddhistisk Shojin Ryōri (精進料理)
Selvom dashi spænder ben for vegetarer og veganer, så betyder det ikke, at man ikke også kan opleve traditionel japansk mad, der er tilpasset ind i livsstilen hos en vegetar eller veganer. Japanske zen-buddhister har i mange år levet på en kost, der begrænser dem i at spise fisk, kød og “de fem skarpe rødder”, som indebærer skalotteløg, løg, purløg, hvidløg og porrer. Det er en kost, der ikke er ukendt for japanere men som dog ikke er alment udbredt i de gængse restauranter i Japan. Hvis du alligevel gerne vil opleve et traditionelt hjørne af Japan og deres kulinariske verden, så kan du ved Zenkoji tempel i Nagano, opleve at være “munk for en dag”. Her overnatter du, vågner fra tidlig morgen for at meditere, bede og spise en helt almindelig zen-buddhistisk kost. Mere traditionelt kan det næsten ikke blive.
Den grønne vej “Saido”
I Tokyo, bliver vegetarvenlige restauranter mere og mere udbredt men veganske restauranter kan stadig være svære at spotte, fordi æg – kogt såvel som rå – bruges til mange japanske retter. Af denne grund har restauranten “Saido” (菜道) i Tokyo været anmelderrost flere gange på forskellige platforme i både Japan såvel som i udlandet. Dette skyldes deres innovative “løsninger” i at lave traditionel japansk mad på kun frugt og grønt, men også fordi de rammer en bred målgruppe. Det er ikke kun vegetarer men også veganere og “orientalveganere”, som for eksempel zen-buddhister, der kan spise hos Saido, da de heller ikke gør brug af “de fem skarpe rødder”. Ønsker du at spise på Saido, så anbefales det, at du bestiller bord, frem for at dukke op på dagen, da der oftest opstår ventetid. https://saido.tokyo/
Den glade ko, din gode ven
Har du den ikke allerede, så anbefales det, at du inden din afrejse kan downloade appen “Happy Cow”. Appen er en platform, hvor du kan oprette dig som vegetar eller veganer. Ud fra dine præferencer kan Happy Cow give et bud på restauranter, caféer, bagere og supermarkeder, der er tilpasset efter dine indtastede kostpræferencer. Den tidligere nævnte restaurant, Saido, har ligget i toppen af “bedst anmeldte restaurant i Tokyo” på Happy Cow flere år i træk. Man kan bestemt ikke gå galt i Japan, hvis man har “den glade ko” downloadet på sin telefon. https://www.happycow.net/
Lav din egen vegansk-japansk madpakke
Skal du ikke til Japan lige foreløbigt men ønsker at prøve traditionel japansk mad, der er vegetar- eller veganervenligt, så findes der mange kogebøger og opskrifter online, der kan hjælpe dig med at udforske dette område i komforten af dit eget hjem. Vil du prøve noget mere “hjemligt” mad, så vil en japansk bentō (弁当) være en god anbefaling. Bentō betyder egentlig bare madpakke og er et mere hjemligt hjørne af det japanske køkken. “Bento ya” er en dedikeret Youtube profil, der laver videoer om at lave vegansk-japanske-madpakker, men også opskrifter på mere komplekse komponenter af det japanske køkken som eksempelvis en vegansk dashi. Videoerne er også sprogligt lærerige, da de beskriver opskriften både på japansk og på engelsk. Så skal du snart på picnic og vil bringe noget mere unikt mad til gruppen, så kan du prøve og lave en japansk bentō. https://www.youtube.com/@bentoya-plantbasedjapanese4267